Muhtarlara kan bağışı görevi

Muhtarlar Federasyonu ile işbirliğimiz başladı. Uygulamanın nasıl yapılacağına yönelik protokol hazırlanıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2014 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muhtarlara kan bağışı görevi

YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığı, kan bağışında farkındalığın artırılması ve düzenli kan bağışının yapılabilmesi için yerel yönetimin en küçük birimi olan muhtarları görevlendirecek. Bu kapsamda, Muhtarlar Federasyonu ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak protokol gereğince, muhtarlar her bir fert ile iletişim kuracak ve kan bağışının artırılmasına yönelik faaliyetler düzenleyecek.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan bağışının hayati önem taşıyan bir konu olduğunu, temininden, güvenilirliliğine kadar her aşamasının özen istediğini söyledi.

Birgün herkesin acil kana ihtiyacı olabileceğini düşünerek kan bağışında bulunması gerektiğini dile getiren Şencan, Bakanlık olarak hem kan bağışının artırılması hem güvenilirliğinin sağlanması için yıllardır çalışma yaptıklarını belirtti. Şencan, düzenli bağış yapılabilmesi için farkındalığı artırmaya yönelik de çalışmalar yapıldığını anlatarak, "Geleceğin kan bağışçılarını temin etmek üzere Avrupa Birliği Projesi başlıyor. Proje, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından yürütülecek" dedi.

Proje ile şu anda ilk ve orta öğretimde okuyan öğrencilerde, kan bağışı kültürünün oluşturulmasının ve gelecekte düzenli kan bağışçısı olabilmelerinin hedeflendiğini aktaran Şencan, "Bunun yapılabilmesi için toplumun gönlüne ulaşılması gerekiyor. Dolayısıyla, her bireyde bu kültürün oluşturulması gerekiyor" diye konuştu.

-"Muhtarlar, mahallesindekileri örgütleyecek"

Şencan, kan bağışında farkındalığın artırılabilmesi için her haneye gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu aşamada yerel yönetimlerin çok önemli olduğunu belirtti. Sosyal sorumlulukların kazandırılmasında yerel yönetimlerin etkili ve kuvvetli olması gerektiğini savunan Şencan, bu nedenle muhtarlara büyük görevler düştüğünü bildirdi.

Şencan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Muhtarlar Federasyonu ile işbirliğimiz başladı. Bunu, en kısa zamanda protokol haline getireceğiz.

Muhtarlar, malum en küçük örgütlenmeyi oluşturuyorlar. Muhtar, hane hane, kişi kişi ulaşabiliyor. Uygulamanın nasıl yapılacağına yönelik protokol hazırlanıyor. Temel yaklaşımımıza göre, muhtarlar hem sağlığın korunması hem de organ ve kan bağışı gibi konularda mahallesindekileri örgütleyecek. Bu kapsamda, seminer, toplantı, aile ziyareti yapacaklar. Mahalledeki bir organizasyona katılarak bu konuları aktaracaklar."

Buradaki temel hedefin, yapılan hizmetlerin toplumda yaygınlaştırılması olduğunu ifade eden Şencan, projenin 2 yıl süreceğini, ardından bu uygulamaların rutinde sürekli yapılır hale geleceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber